Παροχή Υπηρεσιών σε Οργανισμούς, Δήμους Κοινότητες κτλ

Σύμφωνα με τη διϋπουργική Απόφαση 68679α/Β1 των  Υπουργών (α) Οικονομίας και Οικονομικών και (β) Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1625/τ.Β’/2.11.2004, το Ε.Σ.Δ.Κ. έχει ως αποστολή την εν γένει προώθηση της Επιστήμης και tης Τεχνολογίας σε θέματα που εμπίπτουν στην γνωστική περιοχή που θεραπεύει. Ειδικότερα, με βάση το άρθρο 2 της υπόψη διϋπουργικής Απόφασης (εδάφιο VI) το Ε.Σ.Δ.Κ. δύναται να Παρέχει Υπηρεσίες σε κάθε Νομικής Μορφής Οργανισμό κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 159/1984 (Α’ 53). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το εδάφιο VII της ιδίας διϋπουργικής Απόφασης, το Ε.Σ.Δ.Κ. δύναται να συνεργάζεται με συναφείς Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Δήμους, Κοινότητες και οικισμούς, με σκοπό τη κατά το δυνατό μεγαλύτερη και καλύτερη συμβολή του Εργαστηρίου στη διερεύνηση και μελέτη προβλημάτων ανάπτυξης της Χώρας σε θέματα σχετικά με το επιστημονικό και Ερευνητικό πεδίο του Εργαστηρίου Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση η διαχείριση των διάφορων Ερευνητικών Προγραμμάτων που αναλαμβάνει το Ε.Σ.Δ.Κ. γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο (που θα είναι Μέλος Δ.Ε.Π του Ε.Σ.Δ.Κ.) του Ερευνητ. Προγράμματος.

Κατόπιν όλων τα παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη ότι το Εργαστήριο Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών (Ε.Σ.Δ.Κ.) του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών (Τ.Ε.Τ.Κ.) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. έχει μακρόχρονη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, δίδει ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ προς τους Δημόσιους Οργανισμούς, Δήμους, Κοινότητες και Οικισμούς στα ακόλουθα πεδία (και σε επίπεδο προχωρημένης προμελέτης με έντονη την ερευνητική διάσταση διατυπωμένη εντός αυτής):

  • Στην ερμηνεία βλαβών που εμφανίζονται σε παντός τύπου κατασκευές υπό οποιοδήποτε αίτιο
  • Στην αποτίμηση της φέρουσας σεισμικής ικανότητας των υφιστάμενων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα ή από άλλα υλικά με χρήση προχωρημένων μεθόδων μη-γραμμικής ανάλυσης.
  • Στην αναγνώριση των δυναμικών χαρακτηριστικών των κατασκευών και την εν γένει παρακολούθηση της δομικής υγείας αυτών από επεξεργασία ενόργανων μετρήσεων επιταχυνσιομέτρων ή ταχυτητομέτρων (σε περίπτωση τεχνητών εκρήξεων εντός του εδάφους).
  • Στην δημιουργία ειδικών αντισεισμικών συστημάτων στις κατασκευές σε επίπεδο προμελέτης.
  • Στην ανάπτυξη ειδικών δομικών συστημάτων για υψηλές κατασκευές για ισχυρά φορτία ανέμου ή σεισμικών διεγέρσεων.
  • Στην διενέργεια εξ’ αποστάσεως Επιστημονικών Διαλέξεων στο πρόγραμμα «Διά βίου μάθηση»