Μετoνομασία του Εργαστηρίου

Σύμφωνα με την διϋπουργική Απόφαση 68679α/Β1 των  Υπουργών (α) Οικονομίας και Οικονομικών και (β) Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1625/τ.Β’/2.11.2004, το «Εργαστήριον της Εφηρμοσμένης Στατικής» μετονομάζεται σε «Εργαστήριο Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών» (με συντομογραφία στο εξής ως Ε.Σ.Δ.Κ.) και θεραπεύει τη γνωστική περιοχή του ευρύτερου χώρου της Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών, συμπεριλαμβανομένης και της Μηχανικής των Υλικών, τόσο σε αναλυτικό, θεωρητικό, υπολογιστικό όσο και σε πειραματικό επίπεδο.

Το Εργαστήριο Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη Εργαστήρια στις σπουδές του Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού που λειτουργούν από την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση αφενός στους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. και αφετέρου στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών με τίτλο «Αειφόρος Σχεδιασμός Τεχνικών Έργων έναντι σεισμού και άλλων φυσικών κινδύνων (Α.Σ.Τ.Ε) καθώς και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», στην ανάπτυξη αριθμητικών προσομοιωμάτων ανάλυσης των Μνημειακών ή Διατηρητέων ή Ιστορικών ή Παραδοσιακών Κατασκευών από οποιοδήποτε υλικό.

Οι διάφορες μελέτες ή αναλύσεις των Κατασκευών που θεραπεύονται από το Εργαστήριο Στατικής και Δυναμικής των κατασκευών είναι είτε ντετερμινιστικού, είτε στοχαστικού χαρακτήρα, τόσο σε γραμμική όσο και σε μη-γραμμική περιοχή. Ιδιαίτερη βαρύτητα κατέχουν οι προχωρημένες σεισμικές αναλύσεις των κατασκευών, οι αναλύσεις αντισεισμικού σχεδιασμού και οι αναλύσεις αποτίμησης της φέρουσας σεισμικής ικανότητας αυτών,  καθότι το φαινόμενο της σεισμικής ταλάντωσης των κατασκευών είναι ένα κατεξοχήν Δυναμικό Φαινόμενο και για το λόγο αυτό ανήκει πρωτίστως στην γνωστική περιοχή του Εργαστηρίου-μας.

Το Επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου-μας αποτελείται από έμπειρους επιστήμονες, που είναι άριστοι γνώστες όλων των τρεχουσών επιστημονικών και ερευνητικών εξελίξεων που συμβαίνουν διεθνώς, ικανοί να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περίπτωση φέροντος οργανισμού μιας κατασκευής παραστεί ανάγκη.

ακολουθούν εικόνες παραδειγμάτων προσομοίωσης διαφόρων κατασκευών: